Communicatie is metselwerk

Communicatie is lucht, beargumenteerde ik laatst. Maar dat is wel erg ongrijpbaar en vluchtig. Binnen organisaties heeft communicatie natuurlijk niet zozeer de functie om iedereen in leven te houden, maar vooral om de boel stevig neer te zetten.

Een betere metafoor is daarom metselspecie. Al die prachtige stenen, al die functionele onderdelen, al die mooie ideeën over hoe het zou moeten zijn… Zonder specie stort de boel zo in elkaar.

Geen enkele metselaar laat trouwens de specie in een hoekje staan en stapelt de stenen droog op elkaar.

Toch gebeurt dat met communicatie nog wel eens. In de tijd dat ik als communicatiemedewerker werkte, zat ik letterlijk weggestopt. Eerst in een hoek zonder ramen, toen in de kelder, toen helemaal links achter in een eindeloos groot gebouw. Het was alsof ze zeiden: als jij nou communicatie doet, dan kunnen wij ons met de belangrijke zaken bezig houden. In mijn kleine hoekje zat ik ijverig te typen aan websiteberichten en magazineartikelen en iedereen was enorm tevreden. We deden aan communicatie, wat wilden we nog meer.

Ze communiceren zo slecht
Ondertussen verschenen er diverse onderzoeken over medewerkerstevredenheid en die lieten een zorgelijk beeld zien over het vertrouwen in het leiderschap en de verhoudingen tussen management en werkvloer. Ze communiceren zo slecht, was de verzuchting.

Hoe kon dat nou? Ik typte zo hard en ik produceerde zo lekker. Maar eigenlijk zat ik dus in mijn hoekje heel hard in de metselspecie te roeren, terwijl de rest van de organisatie de stenen wat ging opschudden en hergroeperen. Het volgende medewerkerstevredenheidsonderzoek liet alleen maar een daling zien in vertrouwen en leiderschap. Wat moesten we doen, nog harder aan die stenen schudden?

Nee natuurlijk. We moeten die stenen metselen! Zodat het een eenheid wordt, en stevig, en tegen een stootje kan. Entrez: communicatie!

Waar zit communicatie in jullie organisatie en wat zegt dat over de rol die communicatie wordt toegekend?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.