Communicatie is als lucht

Wat is communicatie?

Ooit ben ik ‘in de communicatie’ gerold, omdat ik als vrijwillige tekstschrijver voor ZOA werkte. Dat beviel blijkbaar zo goed, dat ze me uitnodigden te solliciteren op een communicatiefunctie. Schrijven, dat snapte ik wel, maar ik wist eigenlijk niet wat communicatie nog meer was. Gelukkig kende mijn vriendin iemand die ook communicatie ‘deed’, die mocht ik bellen.

Ik kreeg een verhaal vol actie. Campagnes, social media, evenementen, goodie bags. Ik schrok er een beetje van, want ik kon eigenlijk vooral goed stukjes schrijven. Maar goed, ik zou het vanzelf wel leren, dacht ik.

Alleen bleek die onduidelijkheid over wat communicatie nou eigenlijk is niet alleen bij mij voor onduidelijkheid te zorgen, maar ook bij mijn collega’s. Ik kreeg van alles op mijn bureau gegooid: van een Word-document dat er een beetje knap uit moest zien, de winnaars van de kleurwedstrijd kiezen, de overlijdenskaart van een betrokken vrijwilliger tot het jaarverslag in twee talen – alles werd op mijn bureau gegooid. Ook leuk om je onzeker en in de war te maken: alle artikelen en linkjes over briljante ideeën van collega-organisaties. ‘Moet je ’s kijken hoe leuk, is dat niets voor ons?’

Veel doen, nooit genoeg

Communicatie was in die dagen vooral heel veel doen maar nooit genoeg. Als een kip zonder kop achter deadlines aanrennen en dagelijkse hypes opvolgen. Ik vond het maar vermoeiend, chaotisch en onbevredigend.

Langzamerhand bouwde ik ervaring op en kreeg ik meer grip op wat ik zou kunnen doen en vooral waarom. Ik keek de kunst af bij ervaren vakgenoten en volgde opleidingen. Maar de omschrijving van wat communicatie is, bleef moeilijk.

Maar nu weet ik het. Communicatie is als lucht. Het is overal. Het is moeilijk om grip op te krijgen. Als het niet goed is, heeft iedereen er last van. En als het wel goed is, is het vanzelfsprekend en merk je het nauwelijks. Soms merk je pas dat het ergens benauwd is op het moment dat je naar buiten stapt en een grote hap frisse lucht binnenzuigt. Heerlijk! Zo verfrissend kan het zijn als er ineens toegankelijk, adequaat en open wordt gecommuniceerd.

En net als met slechte luchtkwaliteit kan slechte communicatie allerlei oorzaken hebben, die niet altijd meteen duidelijk zijn. Dus daar moet je naar zoeken.

Eens?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.